Tarikh   29 Januari 2023,Ahad
 Masa   4 Petang - 6 Petang
 Lokasi  PEDi Kg Baru Nelayan 
 Peserta  8 Peserta

 

Tujuan

E-pembelajaran ini bertujuan untuk mengajar peserta cara membaca menggunakan kaedah fonik. Melalui kaedah tersebut, peserta dapat membaca dengan cepat dan lancar.

Aktiviti

Petugas melakukan aktiviti seperti menunjukkan tayangan video cara membaca kaedah fonik kemudian melakukan aktiviti membaca bersama - sama peserta dan juga memberikan latihan quiz untuk mengetahui tahap kefahaman peserta.

Gambar disini

 


 

 Tarikh   20 Januari 2023,Jumaat
 Masa   3 Petang - 4 Petang 
 Lokasi  PEDi Kg Baru Nelayan 
 Peserta  5 Peserta

 

Tujuan

Tujuan bengkel ini dilakukan adalah untuk memberi kesedaran kepada peserta supaya menjadi pengguna internet yang bijak

 

Aktiviti

Petugas  membuat tayangan video daripada youtube dan memberikan penerangan tentang klik dengan bijak dalam mendidik anak tentang penggunaan dan pengaruh - pengaruh internet serta membuat sesi soal jawab dan latihan "kahoot" kepada peserta.

Gambar disini

 


 

 Tarikh   16 Januari 2023,Isnin
 Masa   9.30 Pagi - 10.30 Pagi
 Lokasi  PEDi Kg Baru Nelayan 
 Peserta  11 Peserta

 

Tujuan

Bengkel ICT ini bertujuan untuk mengajar peserta cara membaca menggunakan kaedah fonik. Melalui kaedah tersebut, peserta dapat membaca dengan cepat dan lancar.

Aktiviti

Petugas melakukan aktiviti seperti bernyanyi bersama peserta, aktiviti membaca dan juga memberikan latihan quiz untuk mengetahui tahap kefahaman peserta.

Gambar disini

 

 


 

 Tarikh   18 Januari 2023,Rabu
 Masa   9.30 Pagi - 12.30 Tengahari
 Lokasi  PEDi Kg Baru Nelayan 
 Peserta  2 Peserta

 

Tujuan

Bengkel Keusahawanan iaitu kemahiran e-dagang shopee yang dianjurkan oleh Rakan Digital (RD) PEDi Kg Baru Nelayan bagi membantu komuniti yang berminat untuk membuka akaun shopee. Pelbagai tips diajarkan oleh rakan digital.

Aktiviti

Petugas memberikan taklimat dan penerangan kepada peserta seperti persediaan yang perlu dilakukan sebelum membuka akaun shopee, pengenalan mengenai shopee serta sesi soal jawab bersama peserta.

Gambar disini

 

 


 

 Tarikh   9 Januari 2023,Isnin
 Masa   3.00 Petang - 5.00 Petang
 Lokasi  PEDi Kg Baru Nelayan 
 Peserta  7 Peserta

 

Tujuan

Bengkel ICT ini bertujuaan untuk memberi pengetahuan dan pembelajaran menggunakan microsoft word kepada peserta.

Aktiviti

Tujuan pembelajaran ini ialah supaya peserta dapat mempelajari cara menggunakan microsoft word dengan lebih mudah. Pembelajaran ini dapat membantu peserta untuk menaip. Peserta juga diajar cara membuat surat rasmi menggunakan microsoft word.

Gambar disini