Pelajari Asas Komputer Dan Internet

 

Nama     : Muhammad Dai Bin Ahmad Zahril
Umur  : 11 Tahun
Ahli   : 2023

 

Latar belakang

 

Muhammad Dai berusia 11 tahun menetap bersama neneknya di Kg Baru Nelayan. Beliau mendaftar sebagai ahli NADI pada tahun 2023 semasa beliau berusia 10 tahun. Oleh kerana faktor rumah berdekatan dengan NADI, Dai sering meluangkan masa terluangnya berkunjung ke NADI Kg Baru Nelayan.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

 

Sebelum penggunaan ICT, Dai sering menghabiskan masa hujung minggunya di melakukan aktiviti seperti memancing dan bermain bersama rakan-rakannya.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

 

Selepas mendaftar sebagai ahli, Dai sering berkunjung ke NADI untuk mengikuti kelas yang dianjurkan oleh NADI. Beliau juga rajin dan tekun dalam mempelajari e-pembelajaran yang diajar petugas NADI Kg Baru Nelayan. Selain itu, beliau bijak dalam menjawab soalan quiz advokasi klik dengan bijak kerana sering mengikuti bengkel tersebut. Selain itu, Dai juga aktif menyertai program-program yang dianjurkan NADI Kg Baru Nelayan.

photo 2024-04-05 08-15-06

 


 

Pelajari Asas Komputer Dan Internet

Nama     : Muhamad Syazwan Hilmi Bin Mohd Yusof
Umur  : 12 Tahun
Ahli   : 2019

 

Latar belakang

Muhamad Syazwan berusia 8 tahun sewaktu berdaftar sebagai ahli PEDi Kg Baru Nelayan pada tahun 2019. Beliau menetap di Kg Baru Nelayan, Sungai Besar. Oleh kerana faktor rumah berdekatan dengan PEDi, Syazwan sering meluangkan masa hujung minggunya di PEDi Kg Baru Nelayan untuk melayari internet.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum penggunaan ICT, Syazwan sering menghabiskan masa hujung minggunya di rumah. Beliau juga banyak menghabiskan masanya dengan bermain bersama kawan-kawannya yang tinggal berdekatan rumahnya.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas mendaftar sebagai ahli PEDi, Syazwan sering mengikuti kelas yang dianjurkan pada hujung minggu. Beliau juga rajin dan tekun dalam mempelajari e-pembelajaran yang diajar petugas PEDi Kg Baru Nelayan. Selain itu, beliau bijak dalam menjawab soalan quiz advokasi klik dengan bijak kerana sering mengikuti bengkel tersebut. Selain itu, Syazwan juga aktif menyertai program-program yang dianjurkan PEDi Kg Baru Nelayan.

 

 

 

 

 


 

 

Pelajari Asas Komputer Dan Internet

Nama     : Basiran Bin Sojo
Umur  : 63 Tahun
Ahli   : 2019

 

Latar belakang

En Basiran Bin Sojo berusia 63 tahun,merupakan ahli Pusat Internet yang berdaftar pada tahun 2019. Beliau juga merupakan seorang pesara polis yang menetap di Taman Seri Indah, Sungai Besar. Kediaman En Basiran dengan Pusat Internet Komuniti Kg Baru Nelayan hanya mengambil masa 3 minit sahaja untuk ke Pusat Internet Komuniti.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum penggunaan ICT, En Basiran sering mengisi masa lapangnya dirumah ataupun bersama persatuan pesara serta sering mengayuh basikal sendirian di sekitar taman sahaja. Beliau hanya pandai menggunakan komputer tetapi tidak mempunyai ilmu pengetahuan yang mendalam seperti edit gambar secara online, pengiraan menggunakan microsoft excel dan lain-lain lagi.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas mendaftar sebagai ahli Pusat Internet, En Basiran akan hadir ke Pusat Internet untuk mengikuti kelas yang dianjurkan oleh petugas. Selain itu, beliau sering bertanya kepada petugas mengenai ketidakfahaman dalam sesuatu kerja yang melibatkan penggunaan komputer. Selepas penglibatan beliau dalam Pusat Internet Komuniti ini banyak dapat membantu diri beliau untuk aktif di dalam kumpulan pesara dan persatuan yang beliau menyertai dan dapat membuat kerja-kerja menggunakan komputer dengan mudah dan pantas.

  


 

 

Pelajari Asas Komputer Dan Internet

Nama     : M.Akmal Firdaus Bin Mahadi 
Umur  : 10 Tahun
Ahli   : 2019

 

Latar belakang

Akmal berusia 7 tahun sewaktu berdaftar sebagai ahli PEDi Kg Baru Nelayan pada tahun 2018. Beliau menetap di Kg Baru Nelayan, Sungai Besar. Oleh kerana faktor rumah berdekatan dengan PEDi, Akmal sering mengujung ke PEDi bersama kakaknya untuk mengisi masa lapang

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum penggunaan ICT, Akmal sering menghabiskan masa hujung minggunya di rumah. Beliau juga banyak menghabiskan masanya keluar bersiar-siar bersama kawan-kawannya keliling kampung dengan menaiki basikal

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas mendaftar sebagai ahli PEDi, Akmal sering mengikuti kelas yang dianjurkan pada hujung minggu. Beliau juga rajin dan tekun dalam mempelajari e-pembelajaran yang diajar petugas PEDi Kg Baru Nelayan. Selain itu, beliau bijak dalam menjawab soalan quiz advokasi klik dengan bijak kerana sering mengikuti bengkel tersebut. Selain itu, Akmal juga aktif menyertai program-program yang dianjurkan PEDi Kg Baru Nelayan.

 

 

 


 

Pelajari Asas Komputer Dan Internet 

Nama     : Anis Suraya Binti Mohd Farid Zahmi
Umur  : 10 Tahun
Ahli   : 2018

 

Latar belakang

Anis Suraya Binti Mohd Farid Zahmi berusia 10 tahun,merupakan ahli Pusat Internet yang berdaftar pada tahun 2018. Beliau jugak merupakan pelajar tahun 4 di sekolah rendah Seri Utama Sungai Besar. Anis Suraya menetap di Lorong 8 Kampung Baru Nelayan dan kawasan rumahnya tidak begitu jauh dengan kawasan Pusat Internet Kampung Baru Nelayan.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum penggunaan ICT, Anis Suraya sering mengisi masa lapangnya dirumah bersama adik-beradiknya sahaja.Beliau hanya membuat latihan dirumah serta tidak mahir menggunakan komputer.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas mendaftar sebagai ahli Pusat Internet, Anis Suraya kerap hadir Pusat Internet dan mengikuti kelas yang dianjurkan oleh petugas.Selain itu, selepas kerap kali menggunakan komputer kini Anis Suraya sudah mahir mengunakan komputer untuk menaip,mencari maklumat pembelajaran serta penggunan untuk membuat poster. Beliau sering meminta petugas untuk membuat latihan tambahan untuknya di Pusat Internet. 

2  IMG20190126145801